Olet täällä

Huimapäinen Porridgebro - Miki Puikkonen kulkee omaa reittiään

Huimapäinen Porridgebro - Miki Puikkonen kulkee omaa reittiään

Miki Puikkonen opiskelee Haaga-Heliassa ruokatuotannon restonomiksi. Tuleva keittiömestari on jo päässyt kokeilemaan taitojaan muun muassa puurobaarin pitäjänä. Vapaa-aikanaan hän haastaa itseään vauhdikkaiden urheilulajien parissa ja rentoutuu matkustelemalla.

Jo lapsuudessa mummun puutarha sekä kalaretket vaarin kanssa innostivat Mikin makuelämysten pariin. 15-vuotiaana hän oli varma uravalinnastaan: hänen tulevaisuutensa olisi ruoan parissa.

Ravintolakokin perustutkinnon suoritettuaan Miki kävi armeijan reserviupseerikoulua myöten. Kun hän koulun jälkeen halusi harjoitella taitojaan töissä, kutsu Vierumäelle elämyskokin pestiin tuli juuri sopivasti. Catering-yrittäjä Heikki Valtasen keittiössä työskennellessään hän innostui hienomman ruoan saloista ja päätti opiskella keittiömestariksi.

Miki on aina kulkenut eteenpäin omaa polkuaan. Valitessaan parasta opinahjoa, vaihtoehtoina olivat Haaga-Helian lisäksi myös koulut Turussa ja Tampereella. Pääsykokeissa Miki kävi niissä kaikissa, mutta Haaga-Helia lopulta vakuutti hänet tunnelmansa perusteella.  

- Haaga-Heliasta jäi hyvä fiilis. Tutustuin jo pääsykokeiden aikana moniin uusiin ihmisiin.

Haaga-Heliassa saa löytää oman tapansa tehdä asioita

Parasta Haaga-Heliassa onkin Mikin mielestä keittiömestariksi opiskelevien ryhmähenki sekä inspiroiva opiskeluympäristö.
- Siellä tuntuu, että kaikki on mahdollista. Haagan kampuksella saa tehdä oikeita asioita oikeiden ihmisten kanssa.

- Opiskelu on vapaamuotoista: saa löytää oman tapansa tehdä asioita. Ruokatuotannon opinnot ovat myös joustavia siten, että voi itse kehittää osaamistaan siihen suuntaan kuin haluaa. Opinnoissa annetaan vastuuta, mutta myös palkitaan onnistumisista.

Tuunakkeilla puurotrendin huipulle

Miki ja hänen opiskelutoverinsa Juha Teerimäki ja Juho Hokkanen tunnetaan puuroveljeksinä, sillä he pääsivät Haaga-Helian kautta suunnittelemaan Raision Elovena-puurobaarin toimintaa. Puuropojat saivat miettiä kumipyörillä liikkuvan baarin ruokatuotantoon liittyvät käytännön asiat keittiön varustuksesta resepteihin asti. Kolmikko koordinoi puurobaarin toimintaa keittiömestareina edelleen. - Ihmiset ovat olleet positiivisesti yllättyneitä siitä, että emme olekaan nakkikioski vaan tarjoamme terveellistä ja maukasta pikaruokaa.

Miki ja Juha kehittivät puuron kylkeen erilaisia tuunakkeita. Miten puuroa sitten kannattaa tuunata?

- Kannattaa yhdistää makeaan hapanta. Voi tehdä vaikka raparperihillokkeen, jossa on mukana sitruunaa ja inkivääriä. Pehmeään rakenteeseen on myös virkistävää lisätä jotakin rapeaa kuten pähkinää, sekä oman maun mukaan jotain suolaista tai jogurttia.

Mikin oma suosikkipuuro valmistuu lisäämällä mustikoita puuroon keittämisen loppuvaiheessa, ja maustaa se pellavansiemenillä sekä turkkilaisella jogurtilla.

Mäkimiehen poika on vauhdinjanoinen kulinaristi

Pelkkää puuroa mies ei kuitenkaan syö. Kalaruokaa rakastavan Mikin bravuuri syntyy kesäkeittiön grillissä, jossa paahtuvat ilmakuivattuun kinkkuun käärityt ahvenfileet. Kylkeen keitetään uudet perunat, ja annos viimeistellään tuoreella tillillä sekä beurre blanc -voikastikkeella.

Miki kertoo olevansa kaikkiruokainen. - Esimerkiksi aasialainen ruoka on monella tavalla hyvää. Talvella olin kuukauden Malesiassa, eikä sillä reissulla juurikaan ollut huonoja ruokakokemusta.

Haaga-Helian kautta Miki olisi halunnut matkata opiskelemaan Ranskan Lyoniin Paul Bocuse -instituuttiin. Valinnassa onni ei kuitenkaan suosinut, vaan kesävaihdon tilalle tulivat puurokiireet. Mikistä olisi kuitenkin mukavaa joskus päästä näkemään muiden maiden ravintoloiden keittiöitä työn merkeissä.

Huimapäiset geenit ovat siirtyneet isältä pojalle

Keittiössä hikoilun vastapainona Miki tykkää harrastaa extreme-urheilua, kuten alamäkiluistelua. Huimapäiset geenit ovat selkeästi siirtyneet isältä mäkihyppääjä Jari Puikkoselta pojalle.

- Hyppyrimäessäkin olen ollut 5-12-vuotiaana. Sitten lätkä vei voiton. Kun adrenaliini virtaa, olen elementissäni.

Nykyään Mikin suosikkilajeja ovat muun muassa lumilautailu, jääkiekko ja golf.

Välillä täytyy kuitenkin rauhoittua: kiirettä karkuun Miki lähtee ulkomaanreissuille. Rauhoittumaan auttaa myös tuorein harrastus jooga.

Miki Puikkonen

Miki alamäkiluistelun Suomen cupin osakilpailussa vuonna 2014

Omaa polkua eteenpäin

Opinnäytetyönään Miki tekee reseptikirjaa. Sen verran hän siitä paljastaa, että kyseessä on e-kirja nuorille newyorkilaismiehille. Valmistumisensa jälkeen hän aikoo suunnata uusiin haasteisiin.

- Olen perustanut kavereiden kanssa Five Points Brothers -yrityksen, jonka kautta tarjoamme muun muassa viininmaisteluiltoja ja catering-palvelua. Suunnitelmissa on myös panimotoimintaa.

- Ylipäätään tykkään tehdä projekteja, sillä niissä on selkeä alku ja loppu. Sitten voi aina suunnata seuraavaan.

Tulevaisuudessa Miki haluaisi työllistää ihmisiä ravintolayrittäjänä.

- Omassa kalaravintolassa voisi tarjota sellaista ruokaa, josta itse tykkään.

- Jonain päivänä olisi mahtavaa olla osa organisaatiota, joka tekisi monella tavalla hyvää: hyväntekeväisyyttä ja ilon tuottamista ihmisille.

Eteenpäin hän haluaa jatkaa edelleen omaa polkua kulkien ja itseään kuunnellen - yhdessä oikeiden ihmisten kanssa.

Kesäisin Mikin löytää grillin äärestä joko töiden tai vapaa-ajan merkeissä.

Kesäisin Mikin löytää grillin äärestä joko töiden tai vapaa-ajan merkeissä.

Mikin puurovinkit kiireiselle opiskelijalle 

(2 annosta)

5dl vettä
suolaa
n. 2dl kaurahiutaleita
2 dl maitoa (mitä itse tykkäät käyttää: täysmaitoa, kauramaitoa…)
mausteeksi esimerkiksi marjoja, hilloa, pähkinöitä tai jogurttia

Esivalmistele puuro edellisenä iltana:

Kiehauta vesi kattilassa ja lisää vähän suolaa. Lisää hiutaleet ja sekoita hyvin. Anna keitoksen kuplia pari kertaa ja laita sitten kansi päälle ja ota kattila pois liedeltä. Hauduta näin n. 10 minuuttia. Jäähdytä kattilaa pöydällä sen verran, että voit laittaa sen yöksi jääkaappiin.

Lämmitä puuro aamulla:

Laita kattila jääkaapista suoraan liedelle ja sekoita maito sinne kevyesti. Anna puuron lämmetä miedolla lämmöllä sillä välin kun teet muuta kuten keität kahvia ja valmistelet lisukkeet. Sekoittele välillä varovasti. Kun puuro on lämmennyt noin 60 asteiseksi, se on valmista.

Jos puuroa ei jaksa keittää, sen voi syödä myös kylmänä tuorepuurona. Tällöin nesteeseen lisättyjen hiutaleiden annetaan tekeytyä yön yli jääkaapissa. Puuron voi tehdä vaikkapa jogurttiin tai maitoon.

Tuorepuuro yhdelle

3dl jogurttia
1 dl kaurahiutaleita
mausta oman maun mukaan

Miki Puikkonen

s. 1990, Lahti

Haaga: restonomiopiskelija

Twitter @mpuikkonen, Instagram @Porridgebros, @XchefMiki

 

Countdown